Bardzo prosty przepis na chrupiący i puszysty chlebek dla początkujących.

Jeżeli chcesz we własnym domu upiec pyszny i puszysty chleb z chrupiącą skórką, a nie masz w tym doświadczenia, koniecznie skorzystaj z tego przepisu na chleb dla początkujących!

Robienie domowego chleba wymaga dobrej receptury, a tę wcale nie jest łatwo znaleźć. To dlatego tak ciężko już przy pierwszym podejściu upiec pieczywo, które będzie naprawdę dobre. Jesteś jednak we właściwym miejscu, bo ta nieskomplikowana receptura na pewno Ci wyjdzie, a pyszny chlebek jest naprawdę szybki do zrobienia.

Ilość składników podana w przepisie, wystarczy na duży chleb wypieczony w sporej formie keksowej. Jeżeli przygotowujesz chleb tylko dla siebie, zmniejsz ilość wszystkiego o połowę i użyj małej formy.

Składniki pysznego chleba:

  • 0,5 kg mąki pszennej lub 3 części pszennej i 1 żytniej
  • 400 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 trochę większe łyżeczki cukru
  • tłuszcz do wysmarowania keksówki
  • bułka tarta do wysypania keksówki
  • możesz też dodać przyprawy do smaku, np. majeranek, kminek, oregano. Nie jest to jednak konieczne

Jak zrobić domowy chleb?

Drożdże wsyp do naczynia z ciepłą wodą i odstaw na 10 minut. To Twój zaczynSypkie składniki przesyp do sporej miski. Wymieszaj tak, by się ze sobą dokładnie połączyły i dolej zaczyn.

Składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej dużą łyżką lub ręką. Musisz uzyskać zwięzłą masę, która będzie gładka i aksamitna. Wyrobione ciasto nakryj czystą ściereczką i odstaw na pół godziny w odpowiednio ciepłe miejsce. Musi wyrosnąć i podwoić swoją objętość.

Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką. Wyrośnięte ciasto lekko zamieszaj i umieść w keksówcę. Odłóż ją jeszcze na chwilę, by ciasto dodatkowo podrosło i szczelnie ją wypełniło. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw formę i piecz chleb przez ok. 60 minut.

Chlebek najsmaczniejszy jest następnego dnia. Smacznego!