Z pewnością zagości w Twojej kuchni na dłużej Pyszna Malinowa Chmurka – nigdy nie jadłam lepszego ciasta.
Malinowa chmurka to jedno z najlepszych ciast. Swą nazwę zawdzięcza wyglądowi, gdyż lekkość bezy w połączeniu z kruchym ciastem, nadzieniem z malinami i galaretką oraz serkiem mascarpone, na myśl przywodzi delikatny obłoczek.
Jest niezwykle efektowne a jego smak jest wręcz nieziemski. Spróbuj wykonać z nami przepis i zaskoczyć swoich gości.
Składniki na kruche ciasto:
- 4 żółtka jaja
- 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
Kruche ciasto warto jest przygotować sobie kilka godzin wcześniej. Wszystkie składniki należy zagniatać w misce, aż dokładnie się połączą. Otrzymane ciasto powinno być gładkie. Gdy już takie uzyskasz, owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na około godzinę, aby się schłodziło.
Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z lodówki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wymiary formy to 30×25 cm. Ciasto rozprowadź równomiernie na blasze, przy pomocy rąk lub wałka, jak Ci wygodniej. Tak wyłożoną ciastem brytfankę wsadź ponownie do lodówki na pół godziny.
Gdy trzydzieści minut już upłynie, wyjmij blachę i dokładnie nakłuj ciasto przy użyciu widelca. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni i piecz ciasto dwadzieścia minut.
Warstwa malinowa:
Składniki:
- trzy galaretki malinowe
- 600 g malin (mrożone lub świeże)
- 3,5 szklanki wody
Wskazówka: jeżeli korzystasz z mrożonych malin, rozmroź je uprzednio na durszlaku, aby ściekła z nich woda. Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie. Następnie ostudź i dodaj maliny. Wsadź do lodówki i odczekaj, by galaretka lekko stężała.
Kiedy będzie już w formie półpłynnej, zalej nią kruche ciasto. Wyrównaj brzegi i wsadź ponownie do lodówki, tym razem aż stężeje całkowicie.
Składniki na krem:
- schłodzona śmietanka 36% ( 600 g)
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 3 łyżki cukru pudru
Ubij składniki aby powstała jednolita, gęsta masa. Wyłóż na stężałą galaretkę.
Składniki na bezę:
- 150 g cukry
- 4 białka jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe (garść)
Ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj pod koniec cukier, stopniowo. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Formę wielkości ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż białka, posyp z wierzchu płatkami migdałowymi. Rozgrzej piekarnik do temperatury 140 stopni i piecz przez godzinę.
Uchyl piekarnik i zostaw tak na kwadrans. Kiedy ostygnie połóż bezę na wierzchu ciasta. Dobrze, aby ciasto poleżało kilka godzin w lodówce, zanim zostanie podane. Pamiętaj aby przechowywać je w chłodnym miejscu.