Drobne kawałki kurczaka po chińsku: każdy się zajadał i prosił o dokładkę. Szybki przepis dla zabieganych

Pełnowartościowy, syty i smaczny posiłek w 15 minut? To jest możliwe!

Namiastkę orientalnej kuchni możesz spróbować przygotowując kurczaka po chińsku w pysznym sosie.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub 2 udka z kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sos sojowy
  • Sos Worchester
  • Por – 1 sztuka
  • Sól i pieprz czarny mielony
  • Suszony imbir
  • Olej słonecznikowy lub rzepakowy

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka dokładnie umyj i oczyść z fragmentów białego tłuszczu. Następnie pokrój ją w kostkę i włóż do miski. Pora umyj i pokrój w kostkę. Połowę tak pokrojonego pora wrzuć do miski z kurczakiem.

Do miski z kurczakiem dodaj następnie 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżkę sosu Worchester. Dodatkowo dodaj łyżeczkę kurkumy i suszonego imbiru, a także sól i pieprz według uznania.

Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki. Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj zamarynowanego kurczaka i drugą połowę pokrojonego w kostkę pora. Całość smaż przez kilka minut. Kurczak po chińsku jest już gotowy.

Smacznego!