Jem je już miesiąc i dzisiaj wszyscy jej zazdroszczą jej samopoczucia i zdrowia – Korzyści zdrowotne buraków.

leczenie stanów zapalnych – przeciwutleniacze zawarte w burakach wspomagają układ odpornościowy oraz pomagają leczyć stany zapalne;

pracę jelit – sok z buraków przyspiesza metabolizm a także pomaga w trawieniu i wspomaga pracę jelit, niwelując zaparcia;

walkę z anemią – dzięki dużej zawartości żelaza wspomagają regenerację czerwonych krwinek i zapobiegają niedokrwistości, zalecane szczególnie osobom z anemią;

siłę mięśni i wydolność fizyczną – zalecane osobom uprawiającym sport, sprzyjają dobrym wynikom sportowym;

dobrą kondycję skóry – przeciwutleniacze, dzięki neutralizacji wolnych rodników, spowalniają proces starzenia się skóry, ponadto kwas foliowy wpływa na wygładzenie zmarszczek;

dobry nastrój – betaina oraz tryptofan działają odprężająco, co pomaga w uzyskaniu dobrego nastroju;

potencję – dzięki zawartości boru buraki znacząco wpływają na popęd seksualny i libido.

Kto nie powinien jeść buraków?

Pomimo szeregu właściwości buraka czerwonego, które mają korzystny wpływ na nasz organizm, nie każdy powinien je spożywać. Szczególnie powinny uważać osoby mające problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi, ponieważ burak czerwony posiada wysoki indeks glikemiczny.

Ponadto w burakach znajduje się dużo szczawianów, dlatego też osoby cierpiące na choroby nerek i reumatyzm również powinny unikać ich spożywania.

Czytaj dalej