leczenie stanów zapalnych – przeciwutleniacze zawarte w burakach wspomagają układ odpornościowy oraz pomagają leczyć stany zapalne;
pracę jelit – sok z buraków przyspiesza metabolizm a także pomaga w trawieniu i wspomaga pracę jelit, niwelując zaparcia;
walkę z anemią – dzięki dużej zawartości żelaza wspomagają regenerację czerwonych krwinek i zapobiegają niedokrwistości, zalecane szczególnie osobom z anemią;
siłę mięśni i wydolność fizyczną – zalecane osobom uprawiającym sport, sprzyjają dobrym wynikom sportowym;
dobrą kondycję skóry – przeciwutleniacze, dzięki neutralizacji wolnych rodników, spowalniają proces starzenia się skóry, ponadto kwas foliowy wpływa na wygładzenie zmarszczek;
dobry nastrój – betaina oraz tryptofan działają odprężająco, co pomaga w uzyskaniu dobrego nastroju;
potencję – dzięki zawartości boru buraki znacząco wpływają na popęd seksualny i libido.
Pomimo szeregu właściwości buraka czerwonego, które mają korzystny wpływ na nasz organizm, nie każdy powinien je spożywać. Szczególnie powinny uważać osoby mające problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi, ponieważ burak czerwony posiada wysoki indeks glikemiczny.