Spożywany w różnych daniach (zupach, sałatkach) jest nie tylko smaczny, ale wpływa również pozytywnie na nasze zdrowie. Jego właściwości na organizm ludzki doceniali już starożytni grecy i rzymianie.
Buraki czerwone zawierają szereg witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak m.in.: cynk, wapń, magnez, żelazo, kwas foliowy, sód, jod, bor a także flawonoidy, saponiny, karotenoidy, betainę i azotany.
poprawę krążenia krwi – zawarte w buraku czerwonym azotany (przemienione w naszej jamie ustnej w azotyny) zwiększają dopływ krwi do mózgu;
usuwanie toksyn – wspomagają wątrobę w usuwaniu z organizmu toksyn, wspomagają pracę jelit i nerek oraz usuwanie z organizmu kwasu moczowego;
regulację gospodarki hormonalnej – pomagają w regulacji miesiączki i łagodzeniu objawów menopauzy, a dzięki zawartości żelaza wspomagają produkcję czerwonych krwinek;
profilaktykę przeciwnowotworową – dzięki witaminie C oraz karotenoidom pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki, co chroni komórki i zapobiega nowotworom;
regulację ciśnienia krwi – azotany wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, dlatego też osobom z nadciśnieniem zaleca się spożywanie soku z buraka;