Jem ją codziennie i chudnę. W ciągu tygodnia minus 2 kg dzięki diecie bulionowej.

Gotowanie rosołu z kośćmi trwa przeważnie kilka godzin. W szybkowarze trochę szybciej. Czas gotowania rosołu wołowego waha się pomiędzy 3-4 godzinami, a z kurczaka przez około 1,5-2 godziny.

Najważniejsze w diecie bulionowej jest to, aby był to ekstrakt z kości, dlatego też do zupy, dodajemy ocet, sok z cytryny i sok z pomidorów.

Oto przepis na dietetyczny rosół z kurczaka

Rosół – składniki

  • kości jednego kurczaka (najlepiej z mięsem)
  • cebula (1 sztuka)
  • marchew (2 średnie sztuki)
  • łodyga selera (1 sztuka)
  • ocet (3 łyżeczki)
  • tymianek (1 gałązka)
  • czarne kulki pieprzu (4 sztuki)
  • liść laurowy (1 sztuka)
  • starty imbir (1 cm)

Taki zestaw przypraw może różnić się w zależności od tego, jaką mamy podstawę bulionu oraz od preferencji smakowych. Jeżeli nie przepadasz za kurczakiem, możesz wziąć kilogram lub półtorej kilograma kości wołowej na 4 litry wody. Nie można oczywiście pominąć octu oraz przybliżonych podanych wyżej proporcji.

Porównując: składniki bulionu z kurczaka starczą na 3 litry wody.

Ważne jest to, aby przed gotowaniem zupy, piec kości w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Dzięki temu smak rosołu będzie bardziej wyrazisty, a zupa będzie miała odcień złota.

Zatem, wolisz dwa razy w tygodniu ugotować pyszny rosół, czy preferujesz botox? Wybór jest pewny i oczywisty, a utrata wagi gwarantowana! W jednej porcji bulionu mieści się zaledwie 84 kilogramów (300 ml)! Osoba dorosła jedząc 6 porcji jednego dnia, zje niecałe 500 kalorii dziennie!

Na koniec jedna rada: wyklucz ze swojej diety gluten, mleko, soję, cukier oraz konserwy! Smacznego!

Czytaj dalej