Gotowanie rosołu z kośćmi trwa przeważnie kilka godzin. W szybkowarze trochę szybciej. Czas gotowania rosołu wołowego waha się pomiędzy 3-4 godzinami, a z kurczaka przez około 1,5-2 godziny.
Najważniejsze w diecie bulionowej jest to, aby był to ekstrakt z kości, dlatego też do zupy, dodajemy ocet, sok z cytryny i sok z pomidorów.
Taki zestaw przypraw może różnić się w zależności od tego, jaką mamy podstawę bulionu oraz od preferencji smakowych. Jeżeli nie przepadasz za kurczakiem, możesz wziąć kilogram lub półtorej kilograma kości wołowej na 4 litry wody. Nie można oczywiście pominąć octu oraz przybliżonych podanych wyżej proporcji.
Ważne jest to, aby przed gotowaniem zupy, piec kości w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Dzięki temu smak rosołu będzie bardziej wyrazisty, a zupa będzie miała odcień złota.
Zatem, wolisz dwa razy w tygodniu ugotować pyszny rosół, czy preferujesz botox? Wybór jest pewny i oczywisty, a utrata wagi gwarantowana! W jednej porcji bulionu mieści się zaledwie 84 kilogramów (300 ml)! Osoba dorosła jedząc 6 porcji jednego dnia, zje niecałe 500 kalorii dziennie!