Piekę je szybko – 100 szt w 20 minut – Zamrażam, a kiedy mam ochotę je zjeść.

Mimo tego, że przepisów na nadziewane bułeczki jest tak wiele, ten z pewnością miło Cię zaskoczy.

Dziś powiemy Ci, jak przyrządzić pyszne, nietypowe nadziewane bułeczki. Ich przygotowanie jest tak proste i szybkie, że w ciągu 20 minut można wykonać nawet sto sztuk! Te małe ciasteczka wyglądają niezwykle apetycznie, dlatego będą z chęcią spożywane również przez najmłodszych.

A to za sprawą tego, że są bardzo obficie nadziane.  Mogą stanowić smaczny dodatek do zupy lub herbaty. Będą także świetną przekąską dla gości. Zamrożenie ciasta przyda się na wypadek niespodziewanych wizyt przyjaciół i dalekiej rodziny.

Ciasto na bułeczki jest miękkie i delikatne. Przygotowanie podwójnej porcji zapewni większą ilość tych smacznych przekąsek. Nie masz się o co martwić – znikną z talerza w kilka minut.

Składniki na ciasto:

  • 400 gramów mąki,
  • 2 jajka (1 do posmarowania wierzchu bułeczek),
  • 250 ml kefiru, 
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • ziarna sezamu do posypania.

Doskonałe nadzienie do tego typu ciasta jest mięso, wątróbka, kapusta duszona oraz grzyby i ziemniaki. Dziś przygotujemy coś nietypowego i z pewnością zaskakującego. Będzie to nadzienie kiełbasowo-serowe. 

Składniki na nadzienie:

  • 100 g kiełbasy lub szynki,
  • 50 gramów żółtego, twardego sera,
  • świeże zioła,
  • 1 ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Przygotować ciasto. Wymieszać dokładnie wszystkie płynne składniki. Dodać sól, cukier, proszek do pieczenia i połączyć.  Dodać porcję przesianej mąki i wyrobić elastyczne i miękkie ciasto.  Włożyć do miski i przykryć ręcznikiem lub bawełnianą ściereczką.

Pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 minut.  Przygotować farsz. Ser i kiełbasę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane drobno zioła. 

Ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 2 cm. Formę silikonową do przygotowywania lodów lub małych ciasteczek obsypać mąką i przykryć warstwą ciasta.  We wgłębieniach umieścić przygotowane nadzienie. Przykryć drugą warstwą ciasta i rozwałkować wałkiem.

Wycisnąć bułeczki z formy i szybko umieścić je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej olejem roślinnym. Bułeczki posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem i posypać ziarnem sezamem.  Piec w piekarniku przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180’C. Smacznego!

Możesz przygotować swoje autorskie nadzienie. Wykorzystaj kapustę, twaróg, jaja, ziemniaki. Możesz także wykonać bułeczki na słodko z dodatkiem cukru, dżemów, jabłek czy jagód.