Piekę je szybko – 100 szt w 20 minut – Zamrażam, a kiedy mam ochotę je zjeść.
Mimo tego, że przepisów na nadziewane bułeczki jest tak wiele, ten z pewnością miło Cię zaskoczy.
Dziś powiemy Ci, jak przyrządzić pyszne, nietypowe nadziewane bułeczki. Ich przygotowanie jest tak proste i szybkie, że w ciągu 20 minut można wykonać nawet sto sztuk! Te małe ciasteczka wyglądają niezwykle apetycznie, dlatego będą z chęcią spożywane również przez najmłodszych.
A to za sprawą tego, że są bardzo obficie nadziane. Mogą stanowić smaczny dodatek do zupy lub herbaty. Będą także świetną przekąską dla gości. Zamrożenie ciasta przyda się na wypadek niespodziewanych wizyt przyjaciół i dalekiej rodziny.
Ciasto na bułeczki jest miękkie i delikatne. Przygotowanie podwójnej porcji zapewni większą ilość tych smacznych przekąsek. Nie masz się o co martwić – znikną z talerza w kilka minut.
Składniki na ciasto:
- 400 gramów mąki,
- 2 jajka (1 do posmarowania wierzchu bułeczek),
- 250 ml kefiru,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- ziarna sezamu do posypania.
Doskonałe nadzienie do tego typu ciasta jest mięso, wątróbka, kapusta duszona oraz grzyby i ziemniaki. Dziś przygotujemy coś nietypowego i z pewnością zaskakującego. Będzie to nadzienie kiełbasowo-serowe.
Składniki na nadzienie:
- 100 g kiełbasy lub szynki,
- 50 gramów żółtego, twardego sera,
- świeże zioła,
- 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Przygotować ciasto. Wymieszać dokładnie wszystkie płynne składniki. Dodać sól, cukier, proszek do pieczenia i połączyć. Dodać porcję przesianej mąki i wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. Włożyć do miski i przykryć ręcznikiem lub bawełnianą ściereczką.
Pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 minut. Przygotować farsz. Ser i kiełbasę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane drobno zioła.
Ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 2 cm. Formę silikonową do przygotowywania lodów lub małych ciasteczek obsypać mąką i przykryć warstwą ciasta. We wgłębieniach umieścić przygotowane nadzienie. Przykryć drugą warstwą ciasta i rozwałkować wałkiem.
Wycisnąć bułeczki z formy i szybko umieścić je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej olejem roślinnym. Bułeczki posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem i posypać ziarnem sezamem. Piec w piekarniku przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180’C. Smacznego!