Zupa „Boski smak” – hit w mojej kuchni. Posmakuje wszystkim domownikom

Anielskie smaki w Twoim domu – lekka zupa, która posmakuje wszystkim domownikom

Lekka a jednocześnie niezwykle pożywna zupa, której smak przyprawia o zawrót głowy to idealny pomysł na obiad. Do jego zrobienia nie potrzebujesz wymyślnych produktów i czasu.

Wszystkie z nich bez problemu znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.

  • Żeberka wieprzowe – 500 gram
  • Ziemniaki – 200 gram
  • Ser topiony w bloczku – 200 gram
  • Groszek – świeży/mrożony – 100 gram
  • Ryż – 2 łyżki
  • Marchewka – 1 sztuka
  • Cebula – 1 sztuka
  • Liść laurowy
  • Zioła, sól i pieprz wedle uznania
  • Olej lub oliwa

Sposób wykonania:

Żeberka zalać wodą. Musi jej być tyle, aby mięso było w całości przykryte. Zagotować aż do wrzenia. Po czym należy odcedzić i dokładnie opłukać zarówno mięso, jak i garnek. Powtórzyć czynność. Tym razem jednak żeberka należy gotować przez czas 40 minut w około 250 ml wody.

Ziemniaki należy pokroić w niewielką kosteczkę a obraną już wcześniej marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę poszatkować. Topiony serek pociąć w maluteńką kosteczkę.

Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Dorzucić do niej marchewkę i połączyć ze sobą na patelni. Po wyjęciu mięsa należy oddzielić je od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować ziemniaki z opłukanym ryżem w garnku z bulionem, z którego wyciągnięto żeberka.

Czas gotowania to 15 minut. Po upływie tego czasu wsypać zielony groszek oraz żeberka. Na koniec dodać bloczek pokrojonego w kostkę serka topionego i na małym palniku gotować jeszcze przez jakieś 15 minut.

Doprawić wedle swoich własnych preferencji smakowych. Wymieszaną, zagotowaną odstawić na 5 minut pod przykryciem i ciesz się jej niepowtarzalnym smakiem.