Lekka a jednocześnie niezwykle pożywna zupa, której smak przyprawia o zawrót głowy to idealny pomysł na obiad. Do jego zrobienia nie potrzebujesz wymyślnych produktów i czasu.
Żeberka zalać wodą. Musi jej być tyle, aby mięso było w całości przykryte. Zagotować aż do wrzenia. Po czym należy odcedzić i dokładnie opłukać zarówno mięso, jak i garnek. Powtórzyć czynność. Tym razem jednak żeberka należy gotować przez czas 40 minut w około 250 ml wody.
Ziemniaki należy pokroić w niewielką kosteczkę a obraną już wcześniej marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę poszatkować. Topiony serek pociąć w maluteńką kosteczkę.
Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Dorzucić do niej marchewkę i połączyć ze sobą na patelni. Po wyjęciu mięsa należy oddzielić je od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować ziemniaki z opłukanym ryżem w garnku z bulionem, z którego wyciągnięto żeberka.
Czas gotowania to 15 minut. Po upływie tego czasu wsypać zielony groszek oraz żeberka. Na koniec dodać bloczek pokrojonego w kostkę serka topionego i na małym palniku gotować jeszcze przez jakieś 15 minut.