Do pierwszego sadzenia będzie potrzebny około 1 kg grzybni, z którego można uzyskać nawet 5 kg boczniaków. Można ją kupić w przedsiębiorstwach prowadzących uprawę w hurtowych ilościach. Zanim umieścisz grzybnię w podłożu, zdezynfekuj obszar, na którym będziesz prowadził działania. Gdy już wszystkie powierzchnie oczyściłeś, wymieszaj grzybnię z glebą w proporcji 0,5 cm grzybni na każde 5 cm ziemi.
Po wymieszaniu wrzuć wszystko do plastikowego worka o pojemności 10-15 kg (możesz użyć też 2 worków po 5 kg). Natnij worki z każdej strony na około 0,5 – 1cm długości za pomocą zdezynfekowanego noża. Tak przygotowaną torbę zawiąż i umieść w pionie, najlepiej zawieś na haku pod sufitem, aby tlen wydobywał się ze wszystkich stron. Najlepsze efekty osiągniesz, gdy w pomieszczeniu będzie maksymalnie 22 stopni.
Okres rozrostu trwa 10-15 dni. Zanim pojawią się grzyby koniecznie spryskaj worki wodą. Nie przesadzaj z wietrzeniem, gdyż grzyby najlepiej rosną w środowisku ze stałymi parametrami wilgotności oraz dwutlenku węgla.
Gdy pojawią się pierwsze owoce przestrzegaj 4 warunków: nawadniaj, nawet 2 razy dziennie, przewietrzaj pomieszczenie około 4 razy dziennie, utrzymuj temperaturę na poziomie 10 stopni i zadbaj o dostęp do światła przez 8 godzin.
Po upływie kolejnych 14 dni pojawi się następny wysyp grzybów. Łączna ich ilość to 4, ale to dwa pierwsze dają 3/4 zbiorów. Kiedy podłoże przestanie wydawać owoce, należy je wymienić.