Szybkie ciasto do kawy na zimno. To był hit wśród moich gości. Przepis.

Idealny deser z orzechami, ziarnami orkiszu ekspandowanego i amarantusa. Ma intensywny smak kawy i bogatą śmietanę. Smacznego po dłuższym schłodzeniu, a nawet przez noc. Przepis prosto z „Kulinarnej Maniusii”.

Składniki

  • 750ml śmietanki 30%
  • 500g serka Mascarpone
  • 5 łyżeczek kawy zbożowej
  • 3 łyżki ksylitolu cukier brzozowy
  • 70g posiekanych orzechów nerkowca
  • 40 g amarantus ekspandowany
  • 70g orkiszu ekspandowanego +20g na polewę
  • Na wierzch posypać kilkoma płatkami migdałów
  • 160 g herbatników
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Przepis

Masło można użyć do wysmarowania tortownicy o średnicy 26 cm. Umieść kilka herbatników na dnie formy, upewniając się, że są przykryte. W misce wymieszać śmietanę z kawą. Do śmietany dodać serek mascarpone i cukier puder. Mieszaj, aż masa zgęstnieje.

Wmieszaj posiekane orzechy nerkowca i amarantus. Połowę ciasta rozsmarować na herbatnikach. Przykryć resztą herbatników, a następnie posmarować pozostałym ciastem. Rozsmarować masło na herbatnikach. Przykryć pozostałymi herbatnikami. Posypać płatkami migdałowymi i orkiszowymi.

Ciasto przechowujemy przez noc w lodówce. Smacznego!