Połącz 1 łyżkę cukru i drożdże w ciepłej wodzie. Połącz pół szklanki mąki i mieszankę drożdżową. Pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, tak aby nie dotykała białej części. Masło roztopić powoli na małym ogniu.
Na środku mąki zrobić dołek. Dodaj masło i skórkę z cytryny. Na koniec, wmieszaj jajka, żółtka i mieszankę drożdżową. Ciasto należy wyrabiać energicznie, nie powinno to trwać dłużej niż 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i przypominać gumę do żucia.
Na końcu dodajemy orzechy, sułtanki i owoce kandyzowane. Wymieszaj orzechy z ciastem. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym, przykrytym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wypełnić formę w 1/3 ciastem.
Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie na wierzch formy, rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Piecz panettone w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 20-30 minut.