1. Jeżeli mamy ochotę na pieczoną pierś z rumianą skórką warto je wcześniej obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, a następnie w bułce tartej i parmezanie. To właśnie ten ser jest bardzo ważnym składnikiem, bo dzięki niemu filet zyskuje specyficzny i wyrazisty smak.
2. Piersi z kurczaka nadają się też świetnie do sałatek. Jedna z najciekawszych to połączenie kurczaka z ananasem. Aby przygotować taką sałatkę należy ugotować piersi z kurczaka i pokroić je na kawałki.
Następnie wrzucamy je do miski, dodajemy kukurydzę, ser pokrojony w kostkę, cebulę, usmażone pieczarki i kawałki ananasa z puszki. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majonez. Wszystko razem dokładnie mieszany.
3. Innym pomysłem na smaczny obiad są pieczone filety z ziarnami gorczycy. Piersi polewany sosem wykonanym z mleka, masła, ziaren gorczycy, suszonego czosnku oraz soli i pieprzu.
4. Filety pasują również w połączeniu z bakłażanem. Na patykach do szaszłyków należy ułożyć naprzemiennie warzywa i kurczaka, posypać ulubionymi przyprawami i upiec je w folii. Takiej potrawie z pewnością nikt się nie oprze.
5. Jedna z najprostszych metod przygotowania fileta z kurczaka to pokrojenie go na mniejsze kawałki oraz zamarynowanie w sodzie, a następnie w skrobi ziemniaczanej i mące.