Jest to sprawdzony przepis, który zachwycił wiele osób, a teraz możesz go wypróbować również Ty. Gofry, są idealne na każdą okazję – proste w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo smaczne.
W dużej misce ubij jajka z cukrem za pomocą miksera, aż masa stanie się puszysta i jasna. Następnie stopniowo dodawaj olej, mieszając na niskich obrotach, a potem dodaj skórkę z cytryny oraz mleko. Na końcu dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Gdy ciasto jest gotowe, rozgrzej maszynę do pieczenia gofrów. Lekko natłuść formę, aby ciasto nie przywierało. Nałóż 2-3 łyżki ciasta na środek rozgrzanej formy i zamknij. Piecz gofry, aż uzyskasz złocisty kolor. W zależności od maszyny, gofry są gotowe, gdy zgaśnie czerwone światło i zapali się zielone, lub po prostu sprawdzaj je wizualnie, aż będą ładnie zarumienione.
Gdy gofry są upieczone, delikatnie je wyjmij i odstaw do ostygnięcia na kratce. Gofry po wystudzeniu można przechowywać w szczelnym pojemniku, co pozwoli im pozostać miękkimi i smacznymi przez kilka dni.