Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedź je i rozgnieć na gładkie puree. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, schłodź puree w lodówce przez noc. Na każde 0,5 kg puree dodaj 1 jajko, łyżkę oleju i około 200 g mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Z ciasta odrywaj kawałki, spłaszcz je w dłoniach i owiń wokół śliwek, formując okrągłe kluski. Kontynuuj, aż wykorzystasz całe ciasto i śliwki. Knedle gotuj w dużej ilości wrzącej, osolonej wody przez około 15 minut, aż wypłyną na powierzchnię. W międzyczasie na patelni podsmaż bułkę tartą na odrobinie oleju, aż stanie się złocista.
Ugotowane knedle wyjmij z wody i od razu posyp podsmażoną bułką tartą. Jeśli chcesz, możesz zamrozić surowe knedle przed gotowaniem. Wystarczy gotować zamrożone knedle w gorącej wodzie przez około 15 minut.