Przygotujemy wszystkie warzywa, miałam szczęście, że w tym roku miałam obfite zbiory z naszego ogrodu. Ze wszystkich pomidorów usuń łodygi i umyj je. Pomidory pokroić w plasterki. Obierz cebulę. Pokrój w półpierścienie. Opłucz warzywa – koperek i natkę pietruszki. Drobno posiekaj. Do czystych szklanek włóż warstwę pomidorów.
Do pomidorów, cebuli i ziół. Następnie włóż pomidory z powrotem. Powtórzyć wszystkie warstwy aż do pełna. Ostatnia warstwa to pomidory. Do garnka wlać wrzącą wodę. Wymieszaj z solą i cukrem, octem i mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą. Napar przelej do szklanek, przykryj pokrywkami i odstaw na 10 minut.
Szklanki z pokrywkami umieszczamy w garnku, którego dno wykładamy ręcznikiem lub gazetą, tj. Do szyjki szklanek wlać ciepłą wodę i sterylizować przez 10 minut od momentu zagotowania. Wyjmij szklanki, wlej do nich jeszcze 1 łyżkę oleju roślinnego. Mocno dokręć pokrywki.