Sałatka pomidorowa, którą uwielbiamy: wystarczy otworzyć słoik i masz najlepszy dodatek nawet w środku zimy.

Pyszna sałatka z pomidorów, którą uwielbiamy w domu i robimy ją co roku. Jeśli lubisz zbiory pomidorów, spróbuj je przygotować według naszej receptury. Sami przekonacie się, jaki to przysmak.

Składniki:

  • pomidory, 1 kg
  • cebula, 4 szt
  • warzywa – koperek, pietruszka
  • olej roślinny, 1 łyżka na szklankę

Na 1,5 l naparu:

  • wrząca woda, 1,5 l;
  • sól, 1,5 łyżki;
  • cukier, 2,5 łyżki;
  • ocet 9%, 2 łyżki

Przygotowanie:

Przygotujemy wszystkie warzywa, miałam szczęście, że w tym roku miałam obfite zbiory z naszego ogrodu. Ze wszystkich pomidorów usuń łodygi i umyj je. Pomidory pokroić w plasterki. Obierz cebulę. Pokrój w półpierścienie. Opłucz warzywa – koperek i natkę pietruszki. Drobno posiekaj. Do czystych szklanek włóż warstwę pomidorów.

Do pomidorów, cebuli i ziół. Następnie włóż pomidory z powrotem. Powtórzyć wszystkie warstwy aż do pełna. Ostatnia warstwa to pomidory. Do garnka wlać wrzącą wodę. Wymieszaj z solą i cukrem, octem i mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą. Napar przelej do szklanek, przykryj pokrywkami i odstaw na 10 minut.

Szklanki z pokrywkami umieszczamy w garnku, którego dno wykładamy ręcznikiem lub gazetą, tj. Do szyjki szklanek wlać ciepłą wodę i sterylizować przez 10 minut od momentu zagotowania. Wyjmij szklanki, wlej do nich jeszcze 1 łyżkę oleju roślinnego. Mocno dokręć pokrywki.

Obróć i ostudź. Przechowywać w piwnicy lub spiżarni. Takie pomidory zawsze stawiam na świątecznym stole – są idealną przekąską i dodatkiem, zwłaszcza do mięs. Życzymy smacznego! 🙂