Nie smażę już cukinii: przygotowuję ją według tego przepisu, napełniam foremkę na muffiny i pieczę – Palce lizać.

Potrawy roślinne nie muszą być mdłe i pozbawione smaku.

Przygotuj tę pieczoną cukinię według naszego przepisu, a będziesz zachwycony! Idealny lekki obiad, nadający się również na dietę redukcyjną.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • sól
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • 50-70 g sera feta
  • 60 g parmezanu

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i ścieramy na grubej tarce. Przełóż na sito, dodaj sól, odstaw na 15 minut, aby puścił sok, a następnie wyciśnij. Drobno posiekaj cebulę, oczyść paprykę i pokrój ją na małe kawałki. Na patelnię włóż cebulę i posiekaną paprykę. Przełóż wyciśnięty sok z cukinii do czystej miski.

Mieszamy z jajkiem, solą i pieprzem. Formę do muffinów wysmaruj olejem, ułóż warstwę mieszanki cukinii. Dociśnij łyżką tak, aby uformowały się kubki cukinii.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Warzywa solimy na patelni, zalewamy olejem i smażymy około 10 minut. Pieczone warzywa wymieszaj z posiekanym serem feta i jajkiem. Dobrze wymieszaj. Tym nadzieniem napełnij pieczone kubki z cukinii. Na koniec posypać tartym parmezanem. Piec kolejne 10 minut.

Gotowe. Możemy podawać. Życzymy smacznego!!