Przygotuj tę pieczoną cukinię według naszego przepisu, a będziesz zachwycony! Idealny lekki obiad, nadający się również na dietę redukcyjną.
Cukinię myjemy i ścieramy na grubej tarce. Przełóż na sito, dodaj sól, odstaw na 15 minut, aby puścił sok, a następnie wyciśnij. Drobno posiekaj cebulę, oczyść paprykę i pokrój ją na małe kawałki. Na patelnię włóż cebulę i posiekaną paprykę. Przełóż wyciśnięty sok z cukinii do czystej miski.
Mieszamy z jajkiem, solą i pieprzem. Formę do muffinów wysmaruj olejem, ułóż warstwę mieszanki cukinii. Dociśnij łyżką tak, aby uformowały się kubki cukinii.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Warzywa solimy na patelni, zalewamy olejem i smażymy około 10 minut. Pieczone warzywa wymieszaj z posiekanym serem feta i jajkiem. Dobrze wymieszaj. Tym nadzieniem napełnij pieczone kubki z cukinii. Na koniec posypać tartym parmezanem. Piec kolejne 10 minut.