Ustaw piekarnik na 180°C. W dużej misce ubij trzy jajka w temperaturze pokojowej. Dodaj 1 łyżeczkę (5 ml) soku z cytryny. Dodaj ¼ szklanki (60 ml) oleju z pestek winogron (lub oleju roślinnego/roztopionego masła). Dodaj ¼ szklanki (60 g) cukru i lekko wymieszaj. Następnie dodaj ½ szklanki (120 g) zwykłego greckiego jogurtu i wymieszaj wszystko na gładko.
W osobnej misce dodaj 2 szklanki (220 g) mąki migdałowej. Dodaj 2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia bez aluminium. Dodaj ¼ łyżeczki (2 g) soli i wymieszaj. Dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj wszystko łopatką, aż się połączą. Dodaj 1 szklankę (150 g) świeżych jagód i delikatnie połącz. Przygotuj formę do pieczenia o rozmiarze 20 cm x 10 cm.
Wlej ciasto do formy i wygładź wierzch. Opcjonalnie, dodaj trochę świeżych jagód na wierzchu. Przenieś formę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40-45 minut, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Pozwól ciastu ostygnąć na blasze przez 5 minut, następnie przełóż na stojak.