Na średnim ogniu smaż nasiona sezamu i nasiona słonecznika do złotego koloru. Odstaw na bok. Zmiksuj pulpę bananową i startą marchewkę. Dodaj skórkę z cytryny i sok z 1/2 cytryny. Posiekaj suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie i suszoną żurawinę. W dużej misce połącz wszystkie przygotowane składniki: banan, marchew, morele, śliwki, orzechy i żurawinę.
Dodaj płatki owsiane, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i szczyptę cynamonu. Dobrze wymieszaj. Dodaj 120 ml mleka (używam mleka kokosowego) do mieszanki i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40 minut. Rozpuść gorzką czekoladę z olejem kokosowym w dowolny sposób (mikrofalówka lub kąpiel wodna).
Polej czekoladą upieczone ciasto. Rezultatem jest bardzo smaczne ciasto! Cieszcie się nim na śniadanie lub jako zdrową przekąskę. Kochani, piszcie w komentarzach, jak Wam się podoba to ciasto? Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna! Smacznego, przyjaciele!