Drobno posiekaj cukinię. Pokrój cebulę i słodkie papryczki w drobną kostkę. Posiekaj pomidory i pietruszkę. Wyciśnij sok z cytryny. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju do smażenia. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż będzie miękka. Dodaj łyżkę papryki i słodkie papryczki. Dopraw solą i pieprzem.
Smaż przez kolejne 5 minut, a następnie dodaj pomidory i pietruszkę. W miseczce wymieszaj kwaśną śmietanę, mąkę i wodę, a następnie dodaj do patelni. Gotuj przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj drobno posiekany czosnek i chile (jeśli używasz). Na drugiej patelni rozgrzej 4 łyżki oleju do smażenia.
Dodaj posiekaną cukinię i smaż na małym ogniu przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. W misce rozbij 2 jajka, dopraw solą i pieprzem, a następnie wlej na patelnię z cukinią. Dodaj posiekany czosnek. Przykryj i gotuj przez 3 minuty.