Dzisiaj przygotujemy pyszne skrzydełka z kurczaka.
Uwielbiam skrzydełka z kurczaka i mogę je jeść codziennie! Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Ci do gustu. Jeśli lubisz skrzydełka, podziel się swoim ulubionym przepisem na marynatę w komentarzach. Dzięki!
Składniki
- 2kg skrzydełka z kurczaka
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki suszonego czosnku
- Pieprz czarny
- Papryka
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sosu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 marchewka
- Olej roślinny
- 1 szklanka umytego ryżu
- 1,3 szklanki wody
- Sól do smaku
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj skrzydełka z kurczaka z oliwą z oliwek, solą, suszonym czosnkiem, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszaj, aby skrzydełka były równomiernie pokryte przyprawami. Umieść skrzydełka z kurczaka na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.
W małym rondelku zmiksuj wodę, sos sojowy, ocet jabłkowy, sos balsamiczny, czerwoną paprykę, miód i skrobię kukurydzianą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 1-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Wyjmij skrzydełka z piekarnika, obróć je i posmaruj przygotowanym sosem. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220°C i piecz przez 5-7 minut.
Pokrój marchewkę w paski. Smaż na oleju roślinnym przez 2-3 minuty, aż lekko zmięknie. Wyjmij skrzydełka z piekarnika, obróć je ponownie i posmaruj resztą sosu. Piecz kolejne 5-7 minut, aż skrzydełka będą złociste i chrupiące. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj umyty ryż i smaż przez 1 minutę.
Dodaj 1,3 szklanki wody i sól do smaku. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje. Podawaj skrzydełka z kurczaka z ryżem i smażoną marchewką.