Muffiny Owsiane z Jabłkiem i Jagodami – Domownicy zjedli wszystkie w jeden dzień.

 

Pyszne Muffiny Owsiane z Jabłkiem i Jagodami

Dziś przygotujemy pyszne i zdrowe muffiny owsiane z jabłkiem i jagodami. Są one idealne na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Zaczynajmy!

Składniki:

  • 2 średnie jajka
  • Szczypta soli
  • 30 g słodzika (erytrytol, stewia itp.)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 120 g jogurtu
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1 jabłko (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 70 g jagód
  • 100 g płatków owsianych
  • 7 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce rozbij jajka, dodaj szczyptę soli i słodzik. Ubijaj, aż masa będzie puszysta. Dodaj pastę waniliową lub ekstrakt waniliowy, jogurt i olej roślinny. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. W osobnej misce wymieszaj płatki owsiane i proszek do pieczenia.

Powoli dodawaj suche składniki do mokrej mieszanki, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą. Delikatnie wmieszaj pokrojone jabłko i jagody do ciasta. Przygotuj formę do muffinek, smarując ją lekko olejem lub wyłóż papierowymi papilotkami. Napełnij formy ciastem do około 3/4 wysokości.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż muffiny będą złociste i patyczek włożony w środek wyjdzie suchy. Po upieczeniu, pozostaw muffiny do ostygnięcia na kratce. Po ostygnięciu muffiny są gotowe do podania.

Korzyści zdrowotne:

  • Jajka: Bogate w białko i niezbędne witaminy.
  • Płatki owsiane: Dostarczają błonnika, który wspiera trawienie i zapewnia długotrwałą energię.
  • Jabłka i jagody: Zawierają antyoksydanty, witaminy i minerały, które wspierają zdrowie.
  • Jogurt: Dostarcza probiotyków, wspomagając zdrowie jelit.

Smacznego!