Leniwce z pieczarkami – Leniwa przekąska w kilka minut. Niezwykle smaczne, znikają w kilka chwil
Poznaj przepis na gorące zapiekanki z pieczarki tzw. „leniwce” z grzybami. Pyszna i szybka przekąska przygotowana z produktów, które z pewnością każdy z nas znajdzie w swojej lodówce.
Większość z nas uwielbia zapiekanki, ale zazwyczaj spożywa je w innej formie. Spróbuj wykonać zapiekankę na bochenku chleba, a na pewno będziesz oczarowany tym połączeniem. Nadzienie jest bardzo soczyste w środku, a sam wygląd sprawia, że potrawa wygląda bardzo zachęcająco.
Jest to idealne danie na śniadanie, obiad, ale i kolacje. Cieszy się ono niesamowitą popularnością za równo wśród młodego pokolenia, jak i starszego. Oto przepis:
Do przygotowania zapiekanki potrzebujesz:
- bochenek chleba
- 200 gr świeżych pieczarek
- 1 cebula
- trzy gałązki koperku
- 1-3 łyżeczki soli
- mielony pieprz
- 100 g twardego sera
- 1 łyżka śmietany lub majonezu
- 20 g masła
Przygotowanie:
Na początku należy umyć, wysuszyć oraz pokroić pieczarki, a cebulę posiekać. Pieczarki powinniśmy podsmażyć na patelni, a następnie gotować na wolnym ogniu. Gdy woda z pieczarek wyparuje dodajemy cebulę, mieszamy oraz nadal gotujemy na wolnym ogniu parę minut. Pamiętaj, aby dodać sól i pieprz! Przyprawa musi nabrać smaku.
Kolejnym krokiem jest starcie sera na tarce oraz posiekanie gałązek koperku nożem. Dla smaku dodajmy ser z ziołami do grzybów, dodaj śmietanę lub majonez, w zależności od upodobań i wszystkie składniki wymieszaj. Możesz dodać jeszcze kawałek masła.
Przygotowane wcześniej bochenki chleba posmaruj powstałą mieszaniną. Następnie umieść je na blasze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni w 15 minut.
Zapiekanka z pieczarkami to szybkie i smaczne danie. Warto je przygotować na spontaniczne przyjście znajomych lub na obiad, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Idealnym napojem do ciepłej zapiekanki będzie herbata lub kawa.