Rozpływające się w ustach jabłka sprawiają, że ciasto to jest przepyszne. To ciasto na pewno Cię nie zawiedzie. Przepis ten jest doskonały do zabawiania gości i jeśli szukasz czegoś słodkiego do porannej kawy. Przepis jest łatwy do opanowania, a z pewnością będziesz wracać po więcej.
Obierz jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce. Dodaj cukier do jabłek i umieść w rondlu. Pozwól jabłkom gotować się na wolnym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż zmiękną. Zmniejszyć ogień do minimum, a następnie dodać do jabłek sok z cytryny. Zamiast kaszy manny można użyć bułki tartej. Można ją wysuszyć na patelni przed dodaniem do jabłek. Połączyć wszystkie składniki.
W międzyczasie przygotuj ciasto. Połącz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby powoli dodawać śmietanę do ciasta, aby nie było zbyt gęste. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Podziel ciasto na dwa bochenki. Włóż każdy bochenek w folię spożywczą i pozostaw na 30 minut w lodówce. Po 30 minutach wyjmij je z lodówki i zwiń w rulon.
Przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 24×36 cm. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę. Nadzienie jabłkowe powinno znaleźć się na wierzchu. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę ciasta. Położyć drugą warstwę na wierzchu. Piec przez 45 minut w temperaturze 200°C.