Jako nadzienie możesz użyć ulubionego dżemu lub kremu czekoladowego. Lub zrobić połowę takich połowę innych. W tym przypadku ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia 🙂
W szklance ciepłej wody rozpuść drożdże. Następnie dodaj do nich cukier i szczyptę soli. Mąkę przesiej przez sitko do osobnej miski. Stopniowo dodawaj do niej rozpuszczone drożdże oraz olej słonecznikowy. Ciasto zagnieć rękoma. Zagniecione ciasto odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie masę podziel na trzy równe części. Każdy kawałek rozwałkuj na kształt koła na grubość około 5 mm. Podziel każdy z nich na 8 równych trójkątów.
Przy najszerszej podstawie trójkąta umieść jedną łyżeczkę wybranego dżemu. Następnie zwiń ciasto w rulon. Przygotuj blaszkę do pieczenia – posmaruj ją tłuszczem (masłem) lub rozłóż na niej papier do pieczenia.
Rogaliki rozmieść na blaszce w równych odstępach. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do czasu aż osiągną złotobrązowy kolor).