Smakiem cukinii można cieszyć się w różnych odsłonach, a żeby było smacznie, zdrowo i rozmaicie warto pokusić się o szukanie nowych, ciekawych przepisów na jej przyrządzanie.
Poznaj nowy i prosty ale niezwykle smaczny przepis na chrupiącą cukinię z piekarnika z dodatkiem aromatycznego, czosnkowego dressingu.
Cukinię myjemy – jeśli warzywa są młode nie ma konieczności ich obierania – i kroimy na plasterki. Mąkę, sól i pieprz wsypujemy do plastikowego woreczka lub torebki i mieszamy.
Do mąki dokładamy pokrojoną cukinię, zamykamy woreczek i dokładnie mieszamy z mąka i przyprawami, tak aby całe plasterki cukinii były opanierowane. Nagrzewamy piekarnik i opcjonalnie smarujemy blachę olejem roślinnym (2-3 łyżki) – ale nie jest to konieczne.
Ułożoną na blasze cukinię pieczemy ok. 15-20 minut – odwracamy na drugą stronę po ok. 10 minutach.
Pół szklanki kwaśnej śmietany (lub majonezu – w zależności od upodobań) mieszamy z posiekanym drobno czosnkiem – można przepuścić przez praskę i ulubionymi ziołami. Jeśli dodajemy świeże zioła także należy je drobno posiekać.
Upieczoną, chrupiącą i aromatyczną cukinię wykładamy na talerz i zjadamy ze smakiem z dodatkiem sosu ziołowo-czosnkowego.