Najpierw obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę. Wlej na patelnię odrobinę oleju roślinnego i rozgrzej go. Gdy olej się rozpuści, dodać posiekaną cebulę. Od czasu do czasu mieszaj zawartość rondla. Następnie dodaj do cebuli startą i oczyszczoną marchewkę.
Wszystko wymieszać i podsmażyć. Dodaj do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz wszystko zagotuj. Zupa nie będzie musiała się gotować, ponieważ warzywa szybciej zmiękną. Następnie przygotuj talerz do zupy i przelej zawartość patelni do garnka.
Warzywa zalej wodą, a najlepiej wodą z bulionu. Garnek postawić na średnim ogniu. Gdy płyn się zagotuje, dopraw zupę solą. Gotować przez około 10 minut. Do garnka z zupą dodać serek topiony. Wymieszać. Gotuj zupę na małym ogniu, aż cały ser się rozpuści.