Oto przepis jak przyrządzić żeberka z czosnkiem, które są przepyszne.

Zrób coś innego niż zwykle!

Unikalna kombinacja przypraw, której nie znajdziesz w większości kuchni, ketchupu czy marynaty jabłkowej może zmienić zwykłe żeberka w pyszne danie godne dobrych restauracji. Możesz je zrobić w domu!

Oto rzeczy, których będziesz potrzebować

  • 1200 g żeberek (wieprzowych).
  • 100 g ketchupu
  • 100 g musu jabłkowego
  • 2 kg brązowego cukru
  • 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Jak to zrobić.

Wymieszaj przecier jabłkowy z ketchupem i cukrem. Do miski dodaj sos sojowy, sok z cytryny, wyciśnięty sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Zamarynować mięso, a następnie obłożyć żeberka marynatą. Pozostawić mięso do zamarynowania na co najmniej 30 minut, aby jego smak był w pełni nasycony.

Po przygotowaniu marynaty, ułożyć żeberka na blasze do pieczenia i przykryć folią. Piec żeberka przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Gdy mięso będzie już przykryte, piec jeszcze przez 30-40 minut, aż nabierze złotego koloru.

Smacznego!