Pyszne ciasto „jabłkowe tornado” z czekoladą i kwaśną śmietaną. Wszystkim bardzo smakowało na przyjęciu.

Pyszne ciasto „jabłkowe tornado” z czekoladą i kwaśną śmietaną

Do przygotowania ciasta potrzebne są następujące składniki:

  • 2 kg 5 jabłek
  • 2 do 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • dwa jajka
  • Dwie małe łyżeczki cynamonu
  • 1 do 3 łyżeczek kakao
  • jedno opakowanie cukru waniliowego
  • jedna łyżeczka sody oczyszczonej
  • Jedna paczka małego proszku do pieczenia
  • ulubiony dżem,
  • 2 szklanki śmietany
  • 2 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Najpierw umyj jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce (najlepiej używając grubych oczek). Następnie połącz wszystkie składniki: mąkę, mleko cukier, jajka olej, wanilię, cynamon i kakao. Na koniec do dużej miski dodaj sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.

Dodaj starte jabłka do miski. Wszystko dobrze wymieszać. Przygotowane ciasto należy wylać do formy do pieczenia o wymiarach 30x-40 cm.

Piec przez około pół godziny w temperaturze 180°C. Na wierzchu rozsmarować ulubiony dżem i osobno przygotować polewę z roztopionej czekolady. Przed polaniem polewą ostudź czekoladę w ciepłej kąpieli wodnej.

Po ostudzeniu masy dodaj do niej śmietanę i wymieszaj. Gotową polewę rozsmarować na wierzchu. Do udekorowania wierzchu można użyć startej czekolady. Następnie całość można wstawić na kilka minut do lodówki, aby polewa zastygła.

Po wyjęciu z lodówki ciasto jest gotowe do spożycia.