Moje szkolne lata były wypełnione wizytami w stołówce. Był przepyszny. Drugie danie zostało podane z tym samym sosem. Nie było to jednak problemem. Sos bezmięsny był lepszy niż jakikolwiek rosół. O przepisie dowiedziała się niedawno moja mama od kucharki. Z przyjemnością się nim z Wami podzielę.
Masło podgrzać na małym ogniu. Jeśli śmietana zacznie się przypalać, możesz dodać warzywa. Do rondla dodać mąkę pszenną i masło, wymieszać. Wymieszaj mąkę i smaż, aż stanie się złotobrązowa. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Ponownie wymieszać.
Na patelnię cienkim strumieniem wlewamy 0,5 litra wody. Ciągle mieszaj składniki. Posolić i popieprzyć do smaku. W razie potrzeby dodaj przyprawy. Osobiście dodaję suszoną pietruszkę, czosnek i suszony koperek. Oregano lub papryka to również dobre opcje. Aby zrównoważyć smak, dodaj do sosu trochę cukru.
Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż nie będzie żadnych grudek. Dodaj śmietanę na patelnię po zakończeniu gotowania. Połącz wszystko. Sos jest gotowy! Świetnie nadaje się do owsianki, puree ziemniaczanego i wielu innych potraw. Robi się z niego soczyste klopsiki!