Pasta pomidorowa i sos bezmięsny – Ten sos jest rewelacyjny i można go wykorzystać niemal do każdej potrawy. Przepis.

W moim bloku mieszka kobieta, z którą pracowałam w szkole. Jej rodzice są tuż obok. Sąsiadka nawet wygląda jak szef kuchni: wysoka i muskularna, z czerwonymi policzkami i mocno spiętą fryzurą. Nawet poza pracą zawsze pachniała wypiekami. Jej sos bezmięsny jest niesamowity.

Moje szkolne lata były wypełnione wizytami w stołówce. Był przepyszny. Drugie danie zostało podane z tym samym sosem. Nie było to jednak problemem. Sos bezmięsny był lepszy niż jakikolwiek rosół. O przepisie dowiedziała się niedawno moja mama od kucharki. Z przyjemnością się nim z Wami podzielę.

Składniki:

  • 2 łyżki olejów słonecznikowych
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500ml wody
  • Sól, pieprz czarny (mielony) i cukier według uznania
  • 1-1,5 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Masło podgrzać na małym ogniu. Jeśli śmietana zacznie się przypalać, możesz dodać warzywa. Do rondla dodać mąkę pszenną i masło, wymieszać. Wymieszaj mąkę i smaż, aż stanie się złotobrązowa. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Ponownie wymieszać.

Na patelnię cienkim strumieniem wlewamy 0,5 litra wody. Ciągle mieszaj składniki. Posolić i popieprzyć do smaku. W razie potrzeby dodaj przyprawy. Osobiście dodaję suszoną pietruszkę, czosnek i suszony koperek. Oregano lub papryka to również dobre opcje. Aby zrównoważyć smak, dodaj do sosu trochę cukru.

Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż nie będzie żadnych grudek. Dodaj śmietanę na patelnię po zakończeniu gotowania. Połącz wszystko. Sos jest gotowy! Świetnie nadaje się do owsianki, puree ziemniaczanego i wielu innych potraw. Robi się z niego soczyste klopsiki!

Osoby, które stołowały się w szkolnych stołówkach do dziś wspominają swoje ulubione dania. Czy jesteś fanem tego przepisu? Napisz w komentarzu poniżej, aby dać nam znać, co myślisz!