Z tego prostego przepisu powstają pyszne, wyśmienite i pięknie pachnące wypieki, które są lepsze niż te z piekarni.

Kto nie lubi świeżego, ciepłego, pysznego pieczywa? Te wyjątkowe rogaliki zachwycą, a Ty będziesz je robić częściej, aby zawsze były w Twojej kuchni.

Składniki:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 10 g suszonych drożdży (20 g świeżych)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500g mąki pszennej
  • 100ml ciepłego mleka
  • 100 ml oleju
  • 100 ml ciepłej wody z kranu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Umieść drożdże w dużej misce. Następnie dodaj ciepłe mleko i wodę. Użyj trzepaczki, aby wszystko połączyć. Pozwól, aby drożdże pracowały przez chwilę. Dodaj olej, jogurt i jajko. Połącz wszystko. Dodaj mąkę i sól. Wymieszaj mąkę z solą. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut.

Pozostawić w przykrytej misce na co najmniej 1,5 godziny. Po tym czasie posmaruj olejem blat roboczy i umieść na nim ciasto. Podziel je na dziesięć kulek. Każdą z nich rozwałkuj na długi, cienki pasek. Zwinąć go w kształt rogalika. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Przykryj blachę z rogalikami i pozostaw pod przykryciem na 30 minut. Włączyć piekarnik do 220°C. Piec rogaliki przez około 20 minut w nagrzanym piekarniku. Posmaruj bułeczki masłem, a następnie delektuj się nimi! Smacznego!