Może masz ochotę na soczyste klopsiki, które możesz upiec w piekarniku zamiast smażyć na patelni. Ten przepis na klopsiki mielone z twarogiem zaskoczył mnie w niedzielę.
Oto instrukcja wykonania klopsików
Oto przepis na sos:
W jednej misce połącz twaróg z mikserem. Wmieszać mięso mielone, ajak, sól i pieprz. Zmiksować. Mieszać.
W osobnej misce wymieszać bułkę tartą z wodą. Połączyć z mięsem. Nasmaruj olejem blachę do pieczenia. Z przygotowanej masy uformuj kotlety według własnego uznania i ułóż je na blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od tego, jak duże są klopsiki, ale powinien trwać od 30-35 minut.
Następnie wyjmij jednego klopsa i podziel go na pół. Klops jest gotowy, jeśli nie jest surowy w środku. Podczas gdy klopsiki się gotują, przygotuj sos. W rondelku rozpuść masło. Kiedy masło będzie już roztopione, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Smażyć mieszankę przez 2 minuty na małym ogniu, nie mieszając.
Kiedy mąka zacznie brązowieć, dodaj wrzącą wodę. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Użyj trzepaczki do wymieszania. Sos można podawać do kotletów i ziemniaków. Można też podawać z kaszą, ryżem lub makaronem. Ja preferuję ziemniaki.