Jest to ciasto, które nie wymaga od nas wielu umiejętności, a przy okazji fantastycznie prezentuje się w towarzystwie kawy czy herbaty.
W dużej misce, za pomocą miksera, dokładnie zmiel twaróg z dodatkiem jaj, cukru oraz cukru wanilinowego. Powinna powstać gładka, puszysta masa. Następnie dodaj skrobię ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszaj by pozbyć się ewentualnych grudek.
W wolnej chwili umyj cytrynę i zetrzyj z niej skórkę. Rodzynki natomiast przez około 5 minut namaczaj we wrzącej wodzie. Po tym czasie odsącz je dokładnie i wraz ze skórką z cytryny dodaj do wcześniej przygotowanej masy serowej.
Wybraną blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Piecz około 45 minut w 190 stopniach. Po upłynięciu podanego czasu wyłącz grzanie i pozostaw ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Kiedy ciasto stygnie przygotuj polewę. W małym rondelku roztop masło z cukrem i po uzyskaniu gładkiej masy dodaj śmietanę. Całość zagotuj. Na koniec dosyp kakao i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty. Dokładnie mieszaj by uniknąć przypalenia. Nie doprowadzaj do wrzenia.