Ten sernik lwowski robię w każde święta – Tak robiła go moja babcia. Wręcz rozpływa się w ustach.

Jeżeli szukasz łatwego i szybkiego w przygotowaniu ciasta, które zachwyci Twoich gości i domowników to nasz sernik może okazać się idealnym wyborem!

Jest to ciasto, które nie wymaga od nas wielu umiejętności, a przy okazji fantastycznie prezentuje się w towarzystwie kawy czy herbaty.

Składniki potrzebne na ciasto:

  • 0,5kg twarogu (najlepiej z wiaderka)
  • 15dag cukru pudru
  • 10dag rodzynek
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 1 cytryna
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • posypki lub mielone orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

W dużej misce, za pomocą miksera, dokładnie zmiel twaróg z dodatkiem jaj, cukru oraz cukru wanilinowego. Powinna powstać gładka, puszysta masa. Następnie dodaj skrobię ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszaj by pozbyć się ewentualnych grudek.

W wolnej chwili umyj cytrynę i zetrzyj z niej skórkę. Rodzynki natomiast przez około 5 minut namaczaj we wrzącej wodzie. Po tym czasie odsącz je dokładnie i wraz ze skórką z cytryny dodaj do wcześniej przygotowanej masy serowej.

Wybraną blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Piecz około 45 minut w 190 stopniach. Po upłynięciu podanego czasu wyłącz grzanie i pozostaw ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Kiedy ciasto stygnie przygotuj polewę. W małym rondelku roztop masło z cukrem i po uzyskaniu gładkiej masy dodaj śmietanę. Całość zagotuj. Na koniec dosyp kakao i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty. Dokładnie mieszaj by uniknąć przypalenia. Nie doprowadzaj do wrzenia.

Tak przygotowaną polewą można ozdabiać wystudzone ciasto, dla lepszego efektu użyj także kolorowej posypki. Gotowy produkt wstaw do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie przysmak jest gotowy do spożycia. Smacznego!