Zapiekanka gołąbkowa – zdecydowanie szybsza do zrobienia niż klasyczne gołąbki. Smakowita i syta

Zapiekanka gołąbkowa jest niezwykle smakowita i syta, a przy tym zdecydowanie szybsza do zrobienia niż klasyczne gołąbki! Wypróbuj ten przepis i ciesz się niezapomnianym smakiem.

Składniki:

  • 0,75 główki białej kapusty,
  • 500 g pieczarek,
  • 0,5 l rosołu,
  • 1 kg mięsa mielonego (przykładowo może to być 500 g mięsa z łopatki i 500 g mięsa z szynki),
  • 500 g pieczarek,
  • 2 woreczki ryżu,
  • 100 ml przecieru pomidorowego z kartonu,
  • szczypior,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 – 2 łyżek mąki,
  • szczypta czosnku, papryki, majeranku, soli i pieprzu dla smaku.

Kapustę po umyciu należy poszatkować i ugotować w osolonej wodzie przez ok.5 minut. Pokrojona cebulę podgotować razem z ryżem w osolonej wodzie przez ok. 7 minut. Po ugotowaniu cebulę razem z ryżem należy wymieszać z mięsem.

Całą masę z mięsem doprawiamy dla smaku wszystkimi przepisami, jakie były wymienione w składnikach. Bierzemy naczynie żaroodporne, które na dnie powinno zostać wyłożone liśćmi kapusty. Na to wszystko nakładamy naprzemiennie ugotowaną wcześniej kapustę razem z masą z mięsem.

Po nałożeniu warstw mięsa wszystko należy polać przecierem pomidorowym. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Do niego wstawiamy zapiekankę i całość zapiekamy przez ok.1,5h. Po ok. 15 minutach od wstawienia do piekarnika, zapiekankę należy podlać rosołem.

Przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika, kilkanaście minut wcześniej, z zapiekanki należy wylać pozostała ilość rosołu. Z rosołu należy zrobić sos pieczarkowy. Na łyżce masła należy podsmażyć posiekaną cebulę razem z pokrojonymi pieczarkami.

Zalać wszystko rosołem i dusić kilka minut. Sos należy doprawić do smaku.