Kapustę po umyciu należy poszatkować i ugotować w osolonej wodzie przez ok.5 minut. Pokrojona cebulę podgotować razem z ryżem w osolonej wodzie przez ok. 7 minut. Po ugotowaniu cebulę razem z ryżem należy wymieszać z mięsem.
Całą masę z mięsem doprawiamy dla smaku wszystkimi przepisami, jakie były wymienione w składnikach. Bierzemy naczynie żaroodporne, które na dnie powinno zostać wyłożone liśćmi kapusty. Na to wszystko nakładamy naprzemiennie ugotowaną wcześniej kapustę razem z masą z mięsem.
Po nałożeniu warstw mięsa wszystko należy polać przecierem pomidorowym. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Do niego wstawiamy zapiekankę i całość zapiekamy przez ok.1,5h. Po ok. 15 minutach od wstawienia do piekarnika, zapiekankę należy podlać rosołem.
Przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika, kilkanaście minut wcześniej, z zapiekanki należy wylać pozostała ilość rosołu. Z rosołu należy zrobić sos pieczarkowy. Na łyżce masła należy podsmażyć posiekaną cebulę razem z pokrojonymi pieczarkami.