Marchewka idealnie nadaje się do potraw na słodko i słono. Poznaj 4 przepisy na sałatki z marchewką i zachwyć swoja rodzinę nowymi smakami. Dzięki spożywaniu marchwi obniżysz cholesterol, zmniejszysz także ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Zawarte minerały i witaminy wzmocnią Twój układ odpornościowy. Nie czekaj, wypróbuj nasze przepisy, dzięki, którym przygotujesz zdrowe sałatki szybko i tanio.
Pamiętaj, że to sałatka warstwowa, więc przygotowując poszczególne składniki nie mieszaj ich ze sobą! Zetrzyj na grubych oczkach marchewkę, jabłka oraz ser żółty. Jajka możesz pokroić w drobną kostkę lub też zetrzeć. Aby pozbyć się gorzkiego smaku cebuli, przelej ją wrzątkiem, a następnie zalej lodowatą wodą na kilka minut.
Po kilku minutach dokładnie odcedź przez drobne sitko, tak by nadmiar wody całkowicie odpłynął. Teraz warstwowo układaj wszystkie składniki. Pierwsza warstwa to cebula, kolejna jabłko, następnie ułóż jajko, marchew i czosnek, ostatnią warstwą jest ser.
Układanie warstw powtórz jeszcze raz, tak by były co najmniej 2 warstwy z każdego składniku. Wierzch polej kefirem. Przed podaniem włóż do lodówki na minimum półtorej godziny. Smacznego !