Wymieszany z sodą kefir odstawiamy na 2 minuty. Po upływie wskazanego czasu dodajemy jajka, cukier i olej roślinny. Wszystko mieszamy ze sobą. Przesianą mąkę dodajemy do uzyskanej wcześniej masy. Mieszamy do uzyskania gładkości.
Dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Do przykrytego pergaminem naczynia przelewamy uzyskane ciasto, rozgrzewając jednocześnie piekarnik do temp. 180 stopni. Pieczemy nasze ciasto przez ok. pół godziny. Następną czynnością będzie wymieszanie w garnku cukru, z cukrem waniliowym, jajkami i mąką.
Po dokładnym wymieszaniu składników dodajemy połowę mleka, stawiając naczynie na małym ogniu. W trakcie dodajemy drugą część mleka, nie doprowadzając do wrzenia, nieustannie mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Do garnka dodajemy pokrojone na kawałki masło, mieszając do uzyskania gładkości. Odstawiamy do ostygnięcia. Ze schłodzonego i upieczonego ciasta odcinamy nierówną górę.
Kroimy równe ciasto na dwie części. Dolną część smarujemy przygotowanym wcześniej kremem. Drugą natomiast kładziemy na górze, tworząc całość. którą należy posmarować kremem (góra i boki).