Zupa kalafiorowa – przepis dla zapracowanych, 30 min i gotowa. Najlepsza jaką jadłam

Przepis dla zapracowanych – Jego zrobienie zajmie zaledwie 30 minut – Zupa kalafiorowa z marchewką i serem 

Zdarza się, że najzwyczajniej w świecie brakuje nam czasu na zrobienie bardziej pracochłonnego obiadu. Przepis na zupę kalafiorową z marchewką i serem przedstawiony poniżej zrobisz w zaledwie 30 minut. Poza tym to idealna propozycja, aby rozgrzać się w zimowe dni.

Potrzebne produkty:

  • 1 średni kalafior rozdzielić na różyczki
  • Marchew
  • Seler – 1/4 szklanki
  • Woda – 2 szklanki
  • Kostka bulionowa wersja mięsna lub warzywna (możliwa jest również zamiana dwóch szklanek wody na dwie szklanki ugotowanego bulionu )
  • Po 3 łyżki masła i mąki
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Mleko – 2 szklanki
  • Ser cheddar starty na tarce – 1 szklanka
  • Ulubione przyprawy -słodka/ostra papryka, zioła

Przygotowanie:

Zalać umieszczone w garnku kalafior, marchewkę i selera bulionem lub połączoną wodą z bulionem.Gotować do czasu wrzenia. A później jeszcze przez około 12-15 minut lub do miękkości warzyw.

Masło rozpuszczać na niewielkim ogniu. Dosypać do powstałej mieszaniny mąkę, oraz doprawić wedle własnych preferencji smakowych. Powoli w niewielkich ilościach dolewać mleko.

Ciągle mieszając należy je doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez następne dwie minuty, aż zgęstnieje. Na koniec można jeszcze posypać żółtym serem.