Naukowcy WHO przedstawili wyniki badania, które wskazują, że to cukier jest odpowiedzialny za nadwagę i otyłość. To ze wzrostem spożywanego cukru badacze Światowej Organizacji Zdrowia powiązali nagły przyrost wagi
Jak wskazują wyniki badań, spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów i tłuszczy powoduje przyrost wagi, jednakże to cukier jest największym powodem i źródłem tycia. Cukier występuje naturalnie w wielu produktach, możemy go spotkać w owocach, bakaliach, miodzie. Poza tym cukier dodawany jest przez producentów do wielu produktów spożywczych.
Nadmiar cukru w organizmie powoduje nadaktywność, rozdrażnienie. Skoki poziomu cukru, który bardzo szybo jest rozkładany w organizmie powodują szybkie zmęczenie.
Nadmiar cukru w organizmie zwiększa naszą skłonność do depresji, migreny, zapalenia zatok, dodatkowo odpowiedzialny jest za uczucie ciągłego zmęczenia. Cukier w diecie jest powodem wystąpienia poważnych chorób takich jak cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca a nawet choroby nowotworowe.