Ciasto kakaowe z budyniem – prosto, a jak pysznie. Genialny i szybki przepis

Przedstawiamy genialny i szybki przepis na wyśmienite ciasto kakaowe z masą budyniową! 

Co będzie Ci potrzebne?

  • 1/2 szklanki wody + 3/4 szklanki oleju + 3/4 szklanki cukru + 5 łyżek kakao – wszystko razem należy dobrze wymieszać, zagotować, a następnie ostudzić.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek kurzych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mąki

Naszym pierwszym krokiem w kuchni będzie ubicie białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania należy stopniowo dodawać cukier. Następnie, ciągle ubijając, należy dodać po jednym żółtku.

Kiedy dobrze ubijemy masę, zaczynamy delikatnie i powoli wlewać ostudzoną wcześniej masę kakaową. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Całość należy dokładnie wymieszać. Przygotowujemy formę i całość do niej przelewamy. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i kiedy jest on nagrzany, pieczemy około 40 minut. Po minięciu tego czasu masę należy ostudzić i przekroić na dwa blaty.

Co będzie potrzebne na masę budyniową?

  • 2 budynie bananowe
  • 5 łyżek cukru
  • 250 gr masła
  • 600 ml mleka

Na początku należy ugotować budyń. Kiedy wykonamy tą czynność, budyń zostawiamy do ostudzenia. Kiedy wystygnie, ucieramy go z masłem.

Następnie przekładamy masą ciasto i polewamy wierzch polewą. Życzymy smacznego!