Działa na bolące stawy, obniża cholesterol i wspomaga walkę z rakiem – Pij codziennie ten napój imbirowy.

Zainteresowanie imbirem z każdym rokiem rośnie.

Nie chodzi tu tyle o jego walory smakowe czy wykorzystywanie w kuchni, a raczej o właściwości zdrowotne, które się mu przypisuje. Coraz więcej badań i analiz potwierdza, że regularne spożywanie korzenia imbiru może znacząco poprawić funkcjonowanie ludzkiego organizmu!

Roślina zawiera w sobie bogactwo olejków oraz związków biologicznych, które odpowiadają za jej intensywny, lekko pikantny posmak. Ale to właśnie dzięki nim, imbir jest w stanie skutecznie walczyć z chorobami, a także wzmacniać odporność.

Dobrze radzi sobie ze stanami zapalnymi, korzystnie wpływa na trawienie, przeciwdziała zakrzepicy żył, regulując poziom cholesterolu. Poza tym, wykazuje też działania antynowotworowe i blokowanie rozwoju złych komórek w ciele.

Imbir może być spożywany zarówno na surowo, jak i w potrawach. Doskonale sprawdza się jako podstawowy składnik leczniczych napojów. Oto jeden z przepisów na taką mieszankę.

  • 500 ml wody filtrowanej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 200 g imbiru
  • cytryna
  • limonka
  • cukier

Zagotuj przefiltrowaną wodę, następnie wrzuć do niej obrany i pokrojony w małe kawałki imbir. Trzymaj na ogniu przez ok 3-4 minuty. Następnie odstaw, by całość przestygła. Kiedy woda będzie już letnia, odcedź ją od imbiru.  Teraz dodaj cukier i całość wymieszaj – na bazie tego płynu przygotujesz finalny napój.

Weź czysty, duży kubek i wypełnij go 1/3 przygotowanego przed momentem roztworu. Dodaj to tego około 1/3 kubka świeżego imbiru, następnie uzupełnij częściowo wodą gazowaną. Na koniec dodaj kilka kropli soku z limonki oraz 2-3 plasterki świeżej cytryny i wymieszaj.

Tak przygotowany wywar pij raz dziennie. Napój jest niezwykle orzeźwiający, pełen zdrowego i charakterystycznego smaku.

Stosuj imbir w swojej diecie jak najczęściej! Koniecznie podziel się tą recepturą ze znajomymi, by i oni zadbali o swoje zdrowie.