Nie chodzi tu tyle o jego walory smakowe czy wykorzystywanie w kuchni, a raczej o właściwości zdrowotne, które się mu przypisuje. Coraz więcej badań i analiz potwierdza, że regularne spożywanie korzenia imbiru może znacząco poprawić funkcjonowanie ludzkiego organizmu!
Dobrze radzi sobie ze stanami zapalnymi, korzystnie wpływa na trawienie, przeciwdziała zakrzepicy żył, regulując poziom cholesterolu. Poza tym, wykazuje też działania antynowotworowe i blokowanie rozwoju złych komórek w ciele.
Zagotuj przefiltrowaną wodę, następnie wrzuć do niej obrany i pokrojony w małe kawałki imbir. Trzymaj na ogniu przez ok 3-4 minuty. Następnie odstaw, by całość przestygła. Kiedy woda będzie już letnia, odcedź ją od imbiru. Teraz dodaj cukier i całość wymieszaj – na bazie tego płynu przygotujesz finalny napój.
Weź czysty, duży kubek i wypełnij go 1/3 przygotowanego przed momentem roztworu. Dodaj to tego około 1/3 kubka świeżego imbiru, następnie uzupełnij częściowo wodą gazowaną. Na koniec dodaj kilka kropli soku z limonki oraz 2-3 plasterki świeżej cytryny i wymieszaj.
Tak przygotowany wywar pij raz dziennie. Napój jest niezwykle orzeźwiający, pełen zdrowego i charakterystycznego smaku.