Już nie kupuję ze sklepu – Domowe lody lepsze niż z lodziarni – bez chemii i konserwantów.
Lody to przepyszny zimny deser, który jest rozpoznawalny na całym świecie. Chociaż uważa się, że lody są królem letnich deserów, to z powodzeniem można je serwować o każdej porze roku.
Lody stanowią słodki przysmak przegotowywany na bazie mleka, cukru, śmietanki, z dodatkiem jajek lub bez, który w procesie zamrażania nabiera typowej kremowej konsystencji lodów, fantastycznego deseru, któremu nie można się oprzeć.
Domowe lody można bez trudu przygotować w trzech smakach, nie używając do tego specjalnych urządzeń, ani skomplikowanej procedury. Są bardzo łatwe do sporządzenia i nie potrzeba szczególnych umiejętności, aby zachowały idealnie kremową konsystencję i stały się wspaniałym przysmakiem.
Dzisiejszy przepis jest szczególny, ponieważ w oparciu o jedną bazę można uzyskać trzy różne smaki i stworzyć różnorodne i wielosmakowe desery lodowe. Przepis jest podstawą do przyrządzenia prostych lodów waniliowych, które można łączyć z syropami owocowymi lub czekoladowo- karmelowymi i za każdym razem otrzymać inny świeży deser.
By przyrządzić domowe lody, będą nam potrzebne takie składniki, jak:
- 800 g świeżej, płynnej śmietany
- 600 g mleka skondensowanego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Jeśli chcemy stworzyć dodatkowe warianty, będziemy jeszcze potrzebowali:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml świeżej śmietanki
- 200 g truskawek
Najpierw należy przygotować czekoladę do lodów czekoladowych, rozpuszczając ciemną czekoladę w ciepłej śmietanie, potem mieszankę dokładnie wymieszać i pozwolić, aby wystygła.
Teraz przygotowujemy bazę dla lodów, dobrze ubijając śmietanę. Śmietana powinna być schłodzona z lodówki.
Następnie należy przełożyć skondensowane mleko z lodówki do miseczki i dodać bitą śmietanę i wanilię. Teraz należy produkt wymieszać, zaczynając od góry do dołu, a w trakcie mieszania należy masie nadać jednorodną konsystencję.
Potem trzeba produkt podzielić na trzy części i przełożyć do trzech różnych pojemników.
Do pierwszego pojemnika dodaje się rozpuszczoną czekoladę i delikatnie miesza, do drugiego pojemnika można dodać przecier z truskawek i również delikatnie wymieszać.