Uwielbiam – Ziemniaczane bułeczki – Nic nie smakuje tak dobrze z rana, jak te świeże, ciepłe bułeczki.
Nic nie smakuje tak dobrze z rana, jak świeże, jeszcze ciepłe bułeczki z piekarni. A gdyby takie wypieki robić we własnym, domowym zaciszu? Z tym przepisem to możliwe!
Mam dla ciebie recepturę, na podstawie której upieczesz pyszne ziemniaczane bułeczki z ciasta drożdżowego. Takie połączenie będzie smakować dobrze zarówno, jak i na słono, dlatego też możesz bawić się smakami i szukać tego ulubionego.
Składniki potrzebne do ciasta:
- mleko 200 ml
- mąka 500 g
- tłusta śmietana 100 ml
- suche drożdże 14 g
- masło 40 g
- cukier 20 g
- żółtka 3 sztuki
- sól 1 łyżeczka
Składniki potrzebne do nadzienia:
- duże ziemniaki ok. 10 sztuk
- duża cebula 1 sztuka
- masło 1 łyżka stołowa
- kwaśna śmietana 3 łyżki stołowe
- olej roślinny 2 łyżki stołowe
- sól i inne przyprawy
Sposób przygotowania:
Do małego rondelka wlać mleko ze śmietaną, delikatnie podgrzać i wymieszać. Do mleka dodać drożdże i cukier, starannie połączyć składniki i odstawić mniej więcej na 15 minut. Na patelni lub w garnku roztopić masło, a następnie wlać je do dwóch żółtek.
Całość ubić za pomocą trzepaczki, później dodać do przygotowanego mleka z drożdżami i śmietaną. Połączyć mąkę z solą, delikatnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać do mąki przygotowany płyn, jednocześnie zagniatając ciasto. Przygotowane ciasto odstawić do ciepłego miejsca na godzinę, by wyrosło.
Umyte i obrane ziemniaki ugotować w lekko posolonej wodzie. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć. Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Do puree dodać podsmażoną cebulę, masło oraz przyprawy.
Dokładnie wymieszać, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto posypać mąką, delikatnie ugnieść. Z ciasta stworzyć bułeczki w owalnym, lekko podłużnym kształcie, a następnie przykryć je czystą ściereczką.
Na każdej bułeczce położyć odrobinę nadzienia, a następnie połączyć krawędzie ciasta, by te się nie rozpadło. Przygotować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do niej przygotowane bułeczki. Przyszłe wypieki przykryć folią spożywczą, odstawić na kilka minut. Do osobnej miski wbić żółtko, wymieszać je z łyżką kwaśnej śmietany.