Muszę przyznać, że mi się coś takiego przydarzyło, ale na szczęście natrafiłem na przepis na przepyszne, chrupiące gofry, które można przyrządzić na patelni. Dziś postanowiłem podzielić się z wami sposobem na przygotowanie tych pyszności. Jeśli posiadacie patelnie z prążkowanym dnem, to gofry będą przypominały te, które zwykle jadamy w restauracjach.
Na sam początek trzeba wymieszać jajka z cukrem, roztopić masło i dodać do utartej masy. Następnie należy wsypać mąkę oraz dodać wanilię. Wszystkie składniki mieszać do momentu uzyskania płynnej konsystencji, która przypomina skondensowane mleko.
Mamy już przygotowane ciasto, teraz wystarczy lekko rozgrzać patelnie i można przejść do smażenia gofrów. W tym celu trzeba rozłożyć 1 łyżkę ciasta na całej powierzchni patelni. Każdego gofra smażymy przez kilka minut z każdej strony, a zaraz po zdjęciu z patelni zawijamy w rulon.
Tak przygotowane gofry możemy polać bitą śmietaną, polewą czekoladową, czy innymi dodatkami, na które macie ochotę. Jak zatem widzicie, przygotowanie gofrów na patelni wcale nie jest dużo trudniejsze od tych tradycyjnie pieczonych w gofrownicy.