To sałatka idealna na zimowe dni, jest prosta w przygotowaniu, pasuje chyba do każdego dania, i co najważniejsze jest pyszna. Zawsze w błyskawicznym tempie znika z talerzy. Kiedy podasz ją gościom, stanie się słynna w całej rodzinie.
Wszystko na słoik około 0,5l.
Ziarna pieprzu włożyć do słoika. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Włożyć ją do słoika lekko dociskając. Cebule obrać i pokroić w półpierścienie. Następnie ułożyć na marchwi. Kolejną warstwę stanowi papryka. Należy usunąć z niej części nie jadalne (pestki) i pokroić w plasterki.
Ułożyć w słoiku jako kolejną warstwę. Kapustę poszatkować i ułożyć w słoiku, lekko dociskając. Pomidory obrać i pokroić w plastry ułożyć jako kolejną warstwę. Wszystkie warzywa lekko docisnąć. Następnie wlać wcześniej przygotowane 4 łyżki oleju roślinnego.
Maryna ta: do miski wrzucić sól, cukier, dolać olej i wodę. Wszystko bardzo staranie wymieszać. Zawartość wlać do słoika. Słoiki zamknąć przykrywką, włożyć do garnka z wodą.