Istnieje wiele przepisów na ten przepyszny smakołyk. Dziś dowiesz się, jak w prosty sposób przygotować chrusty, aby było bezkonkurencyjnie.
Wykonanie odbywa się w bardzo prosty sposób. Wsypujesz mąkę do szerokiego naczynia, robiąc pośrodku wgłębienie na pozostałe składniki. Dodajesz śmietanę, wodę mineralną, wódkę, cukier, sól i mieszasz. Następnie ugniatasz ciasto na stolnicy opruszając ją odrobiną mąki.
Przykrywasz ciasto czystą tkaniną i pozostawiasz na około 15 minut. Znów zagniatasz. W momencie, gdy ciasto jest gotowe, dzielisz je na kilka kawałków i każdy z osobna rozwałkowujesz na około 1 mm grubości. Powstałe kółko zwijasz w rulonik a następnie kroisz ostrym nożem pod skosem na kawałki wielkości ok. 2 cm.
Do smażenia przygotuj olej roślinny w głębokiej patelni, mniej więcej pół litra oleju, gdy nabierze odpowiedniej temperatury, smaż chrusty po obu stronach na złocisty kolor. W momencie smażenia kawałki powinny nieco się rozwarstwić, tworząc ciekawy kształt.
Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, przygotuj ręcznik papierowy, aby je trochę odsączyć z oleju. Dla dodania wyrazistości, oprócz posypania chrustów cukrem pudrem, można opruszyć je po wierzchu posiekanymi orzeszkami bądź zanurzyć w syropie przygotowanym na bazie 1 szklanki cukru, 2/3 szklanki wody oraz 1 łyżeczki miodu.