Przede wszystkim trzeba dodać do nich sodę lub drożdże, albo też kefir. Jest też zupełnie inna metoda! Wystarczy dodać po prostu troszkę Sprite do ciasta. Dzięki temu naleśniki są znacznie bardziej pulchne, wilgotne i cudownie pachnące! Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Warto pamiętać o tym, aby kefir był w temperaturze pokojowej – dzięki temu naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste. Po drugie, ciasto na naleśniki musi mieć czas na „wypoczęcie” – około 15 minut. Ponadto, nie można zapomnieć o tym, aby nie mieszać ciasta przed smażeniem. I jeszcze jednak ważna rzecz: naleśniki należy smażyć na średnim ogniu i powinny być przykryte pokrywką.
Na początku wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj do mieszanki, roztopione masło, śmietanę i Sprite.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, w celu uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Jeśli to konieczne – dodaj więcej mąki.
Potem połóż ciasto na stole i delikatnie je wyrównaj. Następnie pokrój ciasto przy pomocy foremek.
Placki naleśnikowe smaż na oleju roślinnym z obu stron.