Niedrogo i pysznie – Ciasto ze śliwkami i kruszonką – wygrywa w moim domu.

Warto sprawdzić jakie ciasto przyrządzają Niemcy na cześć otwarcia sezonu śliwkowego. Ten fantastyczny placek nie tylko zachwyca swoim smakiem naszych zachodnich sąsiadów, ale także Polaków. Warto go wypróbować w swoim domu.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • 1 łyżeczka suchych drożdży,
  • 100 g cukru,
  • 1 kg śliwki,
  • 140 g mleka,
  • szczypta soli.

Ciepłe mleko, 2 łyżki cukru i drożdże umieszczamy w jednym kubku i dokładnie mieszamy. W jednej misce umieszczamy 300 g mąki razem ze szczyptą soli i 50 g roztopionego masła. Całość mieszamy, po czym do środka dodajemy mieszankę z drożdżami.

Ponownie wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy w taki sposób, aby wyszło nam z tego ciasta. Całość można pomieszać nawet ręką, aby składniki mogły się lepiej połączyć. Po wymieszaniu miskę z zawartością odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Formę do ciasta należy natłuścić. Ciasto rozkładamy cienką warstwą w taki sposób, aby po bokach formy do pieczenia stworzyć boczki. Umyte i wysuszone śliwki kroimy na pół, po czym kładziemy je na ciasto.

Całość po raz kolejny odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Z pozostałego masła oraz mąki i cukru tworzymy kruszonkę, poprzez połączenie wszystkich składników. Tak powstałą kruszoną posypujemy ciasto od góry, prosto na owoce.

Piekarnik nagrzewamy do do 200 stopni. Ciasto pieczemy przez 25 – 35 minut. Do ciasta można z powodzeniem użyć także innych owoców pestkowych.