Oryginalny przepis – Babcia zawsze nasz częstowała tą pyszną cukinią. Koniecznie przygotuj na zimę.

Jeśli tak jak ja jesteś wielkim fanem cukinii i każdej kolejnej zimy żałujesz, że i w tym roku odkładałaś zrobienie przetworów z niej do ostatniej chwili.

To jest to przepis dla Ciebie, łatwy, prosty i przyjemny. A najlepszy jest finał, gdy w zimowe wieczory możesz cieszyć się delikatnym smakiem lata, ukrytym w przyrządzonej przed siebie cukinii.

Składniki:

  • Cukinia 1,5 kg
  • Czosnek 4 ząbki
  • Sól 1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony 1 łyżka
  • Cukier 3 łyżki
  • Olej słonecznikowy 120 ml
  • Ocet 120 ml
  • Papryczka chili 1 sztuka
  • Koper 20 g
  • Pietruszka 20 g

Przygotowanie:

W sklepie wybierając warzywa zwróć uwagę, żeby były to młode cukinie. Umyj je dokładnie, ponieważ kroić na półksiężyce będziesz je wraz ze skórką. Z deski do krojenia przełóż wszystko do głębokiej miski, a następnie dodaj rozdrobniony przez maszynkę czosnek, sól, pieprz, cukier, olej i ocet.

Posiekaj bardzo drobno koperek i pietruszkę, dodaj to wszystko do cukinii i dokładnie wymieszaj. Papryczkę chili pokrój w cienkie plasterki i dodaj ją do miski. Składniki wymieszaj jeszcze raz bardzo delikatnie i odstaw na 3 godziny.

Po upływie trzech godzin zacznij przekładać cukinie do słoików, zalej ją powstałym sokiem. Jeśli okaże się, że jest go zbyt mało dopełnij słoiki wodą. Następnie sterylizuj je przez dokładnie 8 minut, po czym je mocno zakręć. Następnym krokiem będzie odwrócenie ich do góry dnem i owinięcie w jakąś szmatkę lub koc.

Gdy już całkowicie wystygną, możesz przenieść je do piwnicy lub spiżarni i cieszyć się, że w tym roku Ci się udało. To teraz tylko wystarczy wyczekiwać zimy z utęsknieniem, aby móc w jej trakcie kosztować lata. Smacznego!