Prosty przepis od mojej babci, z którego korzystam od lat – Zdrowa pasta czosnkowa – idealna na kanapki.

Czosnek znany jest od lat ze swoich właściwości zdrowotnych, jako naturalny antybiotyk. Dziś przedstawiamy Ci przepis na pastę wykonana z tego cudu natury!

Składniki:

  • 250 g czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

Znajdź słoik o pojemności 300 ml i wysterylizuj go. Jeśli nie posiadasz takiego słoika, możesz wybrać mniejsze. Czosnek obierz i zmiel blenderem. Dodaj łyżeczkę soli oraz łyżeczkę soku z cytryny a także 30 ml oliwy z oliwek. Całość zmiksuj blenderem.

Tak przygotowaną pastę przełóż do słoika i polej z wierzchu łyżeczką oliwy z oliwek. Dokładnie zakręć. Przechowuj w lodówce. Jeśli wiesz, że w najbliższym czasie nie będziesz z niej korzystać możesz ją zamrozić, np w foremkach do lodu.

Jeśli chcesz bardziej urozmaiconą pastę możesz przygotować takową z dodatkiem ziół.