Pasta czosnkowa idealnie sprawdzi się jako dodatek do zup, zapiekanek, sosów, czy nawet do posmarowania na kanapce. Dodatkowo, jest bardzo zdrowa!
Na początku należy przygotować czysty, wysterylizowany, a co najważniejsze- suchy słoik, o pojemności trzystu mililitrów. Czosnek należy obrać, a następnie posiekać w blenderze.
Kolejno dodać łyżeczkę soli i łyżkę soku z cytryn oraz oliwę z oliwek. Składniki należy ubić. Gotową pastę przełóż do słoika, polej jedną łyżeczką oliwy z oliwek. Słoiczek szczelnie zakręć. Tak gotową pastę możesz przechowywać zarówno lodówce, jak i zamrażarce. Jeśli wolisz mieć od razu gotowe mniejsze porcje, możesz pastę włożyć do foremek na lód.
Składniki:
Podobnie jak wcześniej, czosnek należy obrać i posiekać w blenderze. Posiekany koper należy dodać do czosnku.
Kolejno dodaj do mieszaniny: sól, oliwę, oraz ocet- składniki należy ubić, aż do uzyskania jednolitej pasty.