Prosty przepis z notatnika mojej mamy – Pasta czosnkowa na zimę – Zdrowa i pyszna.

Okres zimowy zbliża się coraz większymi krokami, warto zaopatrzyć spiżarniankę w różnorakie przetwory, po które chętnie sięgnie się za parę miesięcy.

Pasta czosnkowa idealnie sprawdzi się jako dodatek do zup, zapiekanek, sosów, czy nawet do posmarowania na kanapce. Dodatkowo, jest bardzo zdrowa!

Będziesz potrzebować: 

  • dwieście pięćdziesiąt gram czosnku,
  • jedną łyżeczkę soli,
  • 30 mililitrów oliwy z oliwek,
  • jedną łyżkę soku z cytryny.

Na początku należy przygotować czysty, wysterylizowany, a co najważniejsze- suchy słoik, o pojemności trzystu mililitrów. Czosnek należy obrać, a następnie posiekać w blenderze.

Kolejno dodać łyżeczkę soli i łyżkę soku z cytryn oraz oliwę z oliwek. Składniki należy ubić. Gotową pastę przełóż do słoika, polej jedną łyżeczką oliwy z oliwek. Słoiczek szczelnie zakręć. Tak gotową pastę możesz przechowywać zarówno lodówce, jak i zamrażarce. Jeśli wolisz mieć od razu gotowe mniejsze porcje, możesz pastę włożyć do foremek na lód.

Wersja pasty czosnkowej z ziołami

Składniki:

  • dwieście pięćdziesiąt gram czosnku,
  • jedna łyżeczka soli,
  • jedna łyżka octu jabłkowego,
  • trzydzieści mililitrów oliwy z oliwek, lub roślinnej,
  • dwie gałązki kopru.

Przygotowanie:

Podobnie jak wcześniej, czosnek należy obrać i posiekać w blenderze. Posiekany koper należy dodać do czosnku.

Kolejno dodaj do mieszaniny: sól, oliwę, oraz ocet- składniki należy ubić, aż do uzyskania jednolitej pasty.

Pastę przelewamy do słoika (przygotowanego jak we wcześniejszym przepisie), zalewamy od góry oliwą z oliwek, kolejno szczelnie zamykając słoik. Przechowywać w lodówce.