Każdy się zajada – Ptasie mleczko: smaczny i delikatny deser, jak w dzieciństwie.

Składniki:

  • 80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 50 g masła,
  • 15 g żelatyny w proszku,
  • 3 białka,
  • 140 g cukru,
  • 2 gorzkie czekolady,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Żelatynę należy w całości zalać 4 łyżkami woda. Po dokładnym wymieszanym, odstawiamy ją na bok na kilka minut. Do przyrządzenia ptasiego mleczka z tego przepisu warto przygotować szklaną formę, która ma wymiary 35×25 cm, którą należy wyłożyć folią spożywczą.

Mleko i masło należy umieścić w garnku na małym ogniu i mieszać aż do momentu rozpuszczenia się masła. Po tym należy garnek zdjąć z ognia i pozostawić go do wystygnięcia.

Żelatynę w małym rondelku podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy do niej 70 g cukru. Całość należy mieszać przez cały czas, aż żelatyna i cukier rozpuszczą się, tworząc jednolitą masę. Należy pilnować, aby ten rondelek się nie zagotował. Po rozpuszczeniu całość odstawiamy na bok na kilka minut.

W następnym kroku jajka ubijamy na sztywną piane. Potem do tej piany dodajemy resztę pozostałego cukru. Wszystko razem należy bardzo porządnie ubić mikserem. Kolejno do masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę z cukrem i nadal wszystko razem mieszamy za pomocą miksera.

Mleko i masło także łączymy z tą masą, aby wszystko dokładnie wymieszać. Na samym końcu należy dodać ekstrakt waniliowy, który musi połączyć się z przygotowaną masa po wymieszaniu. Całą zawartość miski należy wylać do wcześniej przygotowanej formy i wyrównujemy powierzchnię delikatnie przy pomocy szpatułki. Formę należy wstawić na cała noc do lodówki.

Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią schłodzone na następny dzień ptasie mleczko. Uwaga! Polewa nie może być za gorąca. Po rozpuszczeniu czekolady należy ją nieco ostudzić.